babin-zub.gif

Društvo za zaštitu životne sredine "Stara Planina" osnovana je u Pirotu 28.11.1996 rešenjem br.127 S.U.P. Pirot. i jedna je od najstarijih ekoloskih NVO u Pirotu

Ciljevi društva su: 

 • Ocuvanje i unapredjenje kvaliteta života, postizanje kreativnosti i inovacija. 

 • Sprecavanje daljeg zagadjivanja i destrukcija zemlje, vode, vazduha, hrane i prostora u kome živimo. 

 • Unapredjenje ekoloških uslova na podrucju Stare Planine.


VIZIJA

Demokratsko, razvijeno i ekološki održivo društvo, kao integralni deo Evrope.


VREDNOSTI ORGANIZACIJE 

MULTIDISCIPLINARNOST, TOLERANTNOST, TIMSKI RAD, JEDNAKA PRILIKA ZA SVE, OTVORENOST, USAVRŠAVANJE.


MISIJA

 • JAČANJE ULOGE JAVNOSTI U DRUŠTVENOM ŽIVOTU PUTEM OSNAŽIVANJA I POVEZIVANJA RAZLICITIH UDRUŽENJA GRAĐANA, NEFORMALNIH GRUPA I POJEDINACA.

 • POVECANJE KVALITETA NJIHOVOG DELOVANJA PUTEM EDUKACIJA, TRENING PROGRAMA
  I OBUKE.

 • JAČANJE MREŽE ZA RAZMENU INFORMACIJA, ZNANJA I ISKUSTAVA .

 • UCEŠCE NA ZAJEDNICKIM PROJEKTIMA POŠTUJUCI KONCEPT ODRŽIVOG RAZVOJA, KAKO NA LOKALNOM, DRŽAVNOM TAKO I NA MEĐUNARODNOM NIVOU.

 
IMG_9506.JPG
IMG_9506.JPG

press to zoom
IMG_9502.JPG
IMG_9502.JPG

press to zoom
IMG_9497.JPG
IMG_9497.JPG

press to zoom
IMG_9506.JPG
IMG_9506.JPG

press to zoom

OBRAZOVNJE

OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Sistem obrazovanjau Srbiji malo uvažava lokalne i regionalne specifičnosti i od malih nogu deci nameće jedan neefikasan, zastareo i u svetu davno prevaziđen model obrazovanja. On ima sledeće osnovne karakteristike:

 • unapred na Republičkom nivou definisan plan i program;

 • osnovna metoda nastave je predavanje (verbalno prenošenje znanja) uz neka pomagala ili bez njih;

 • uloga učenika jeste da sluša, da pokuša da razume i da zapamti obavezno gradivo;

 • ocenjivanje (usmeno ili pismeno) sastoji se u proveravanju u kojoj meri je obavezno gradivo usvojeno; motivacija za učenje je više spoljna (ocene, pohvale, nagrađivanja - kazne);

 • u školi se na dete gleda samo kao na učenika, tj. na onoga ko bi trebalo s razumevanjem da ponovi ispredavano gradivo.

Ambijentalna nastava (škola u prirodi)  kakvu kroz dugoročni program javnog zagovaranja želimo da uspostavimo je program organizovanja zajedničke unifikovane nastave organizacija civilnog drustva (OCD) i škola. Program koji ćemo dobiti treba da više pažnje usmeri na dete kao celovitu ličnost koja učenje povezuje sa prethodnim znanjem, životnim prostorom koji ga okruzuje i ličnim iskustvom. Program treba da kod dece razvije svest o potrebi zaštite životne sredine tako što će im ove probleme približiti na licu mesta (u prirodi, fabrici reciklaze, na mestu zagadjenja ili na mestu zaštite od zagađenja) na njima zanimljiv i nov način uz mnogo praktičnih primera i kroz zanimljive igre.

Društvo Stara planina se zalaže za decentralizaciju obrazovanja i uvođenje procentualno većeg dela nastave koja će uvažavati regionalne specifikume. U tom cilju razrađeni su programi nastave na eko stazama (link) i nastave koja uključuje dečije društvene igre (link) koje smo osmislili u saradnji sa pirotskim osnovnim školama.

 

UČENJE KROZ IGRU

IMG_20121128_163159.jpg
IMG_20121128_163159.jpg
press to zoom
IMG_20121128_162546.jpg
IMG_20121128_162546.jpg
press to zoom
IMG_20121128_170446.jpg
IMG_20121128_170446.jpg
press to zoom
IMG_20121128_165804.jpg
IMG_20121128_165804.jpg
press to zoom
igrica Pamtim recikliram.jpg
igrica Pamtim recikliram.jpg
press to zoom
IMG_20121128_165747.jpg
IMG_20121128_165747.jpg
press to zoom
polufinale.jpg
polufinale.jpg
press to zoom
Pobednik igre memorije.jpg
Pobednik igre memorije.jpg
press to zoom
 
prezentacija.jpg
prezentacija.jpg

press to zoom
priprema.jpg
priprema.jpg

press to zoom
IMG_20130301_133330.jpg
IMG_20130301_133330.jpg

press to zoom
prezentacija.jpg
prezentacija.jpg

press to zoom

RECIKLAŽA

Одлагање отпада је један од најизраженијих националних проблема који је држава Србија покушала да реши формирањем регионалних санитарних депонија и тзв. рециклажних дворишта. Нажалост, тамо где су формиране само регионалне депоније као што је то случај у Пироту, без пратеће инфраструктуре за рециклажну индустрију нема ни видљивог напретка у овој области. Регионалне депоније у које је уложен веки новац губе свој смисао и претварају се у обично ђубриште уколико немамо успостављен систем примарне селекције отпада (пластике, папира, стакла, електронског отпада и др) и рециклаже тог одпада.                  

        У интересу је грађана Пиротског округа да се у складу са Стратегијом одрживог развоја успостави систем примарне селекције отпада (пластике, папира, стакла, електронског отпада и др.) и рециклаже тог одпада што ће обезбедити :

o   Смањивање количина одпада које се депонују а самим тим и продужени животни век регионалне депоније,

o   Правилно одлагање отпада и свеобухватна примарна селекција омогућује коришћење гаса из тела депоније што побољшава енергетску ефикасност градова.

o   Већи степен искоришћења селектованог отпада у даљим процесима његове обраде и рециклаже,

o   Нове пословне могућности у области рециклажне индустрије,

o   Учешће јавности у решавању проблема отпада.


        Правилно одлагање отпада важно је и из неколико разлога које  обично не сагледавамо. Пре свега, правилно одлагање отпада је ствар образовања за одрживи развој, и из тог угла гледано оно је показатељ културе заштите и очувања своје животне средине.

 

UČEŠĆE JAVNOSTI U REŠAVANJU PROBLEMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

 • Nekoliko analiza koje su rađene u Srbiji ukazuju na to da je vrednost nelegalne seče šuma oko 4 miliona eura na godišnjem nivou. Međutim još je veći problem što dugoročno gledano nelegalna seč a izaziva pustošenje šumskog fonda.

 • U okviru projekta „Mladi – lokalni zaštitnici građana i čuvari prirode“bavimo se problemima pristupa informacijama od javnog značaja čime ćemo doprineti stvaranju aktivnog društva koje teži primeni propisanih standarda te zdravijoj i čistijoj životnoj sredini

 • Fokus nam je na problemu nelegalne seče šuma. Sproveli smo obuku mladih aktivista koji su informisani o problemu i spremni su da uzmu učešće u daljim aktivnostima. Poslati su zahtevi JP Srbijašume, šumskom gazdinstvu Pirot da nam dostavi kopije dokumenata iz kojih ćemo utvrditi broj slučajeva šumske krađe i površine na kojima je šteta učinjena.

 • Zahtevie možete preuzeti sa našeg sajta na sledećoj stranici.

 

LJUDSKE PRIČE

autentične priče ljudi kojima je posečena šuma

January 25, 2020

DRAGOLJUB ALEKSIĆ, VELIKO SELO, PIROT

Dragoljub Aleksić je nekadašnji meštanin Velikog sela. Posle nekoliko obilaska šume koju poseduje u blizini sela primetio je da se posle svakog obilaska pojavljuju novi panjevi koji su ostali posle nelegalne seče. Na pitanje da li je uspeo da reši problem, Dragoljub je da sledeći odgovor:

 "Kada sam primetio da mi seku šumu a znajući da je mala verovatnoća da se počinioci otkriju odlučio sam da je najbolje da šumu prodam. Toliko je bilo primera da nije nađen krivac da je to bilo najbolje rešenje"

21. Februar 2020

NOVICA NIKOLIĆ, SELO MOKLIŠTE, BELA PALANKA

"Komšije su mi javile da mi je šuma posečena. Otišao sam da obiđem parcelu i zatekao čistu seču na parceli. Otišao sam u policiju i prijavio. Išla je istraga ali nije bilo napretka. Imao sam štetu oko 30m3. Za jednog od lopova sam slučajno saznao i prijavio policiji, na osnovu reza dva jasena su pronašli gede je prodato i ko je prodao. Nisu podneli krivičnu prijavu, a ja sam se sa njim nagodio da mi nadoknadi štetu da ne idemo na Sud. Za drugu krađu policijska istraga nije ništa nije uspela da uradi, tako da sam delimično obeštećen"

17. Februar 2020

R.D. SELO KALUĐEREVO, BABUŠNICA

R.D. meštanin sela Kaluđerevo, priča kako su njemu i još trojici meštana sela Kaluđerevo posekli šumu pre osam godina posekli šumu, na ukupnoj površini oko 80 ari.
"Otišli smo da obiđemo šumu i zatekli našu i još tri parcele pored naše kompletno isečene. Sa komšijama smo sve prijavili policiji. Posle nekog vremena smo saznali da je našu šumu prodalo lice kupcu iz Pirota i da mi možemo da ga tužimo. Nismo imali finansija da krećemo u sudske postupke, jer niko od nas ne radi. Policija i tužilašto nisu podneli krivične prijave pa zato mislimo da su umešani, kao i šumari jer su našu šumu prodali a mi nismo obeštećeni"

20. Februar 2020

Č.P. SELO KALUĐEREVO, BABUŠNICA

Oštećeni Č.P. iz Beograda je saznao za seču njegove šume preko svog rođaka iz sela Kaluđerevo gde se nalazi šuma gde je seča izvršena. Lice koje je izvršilo štetu je već poznato policiji po toj delatnosti pa je odma privedeno I sa krivičnom prijavom predato osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu. OJT pokreće krivični postupak na kome optuženi priznaje krivicu i osuđen je na uslovnu kaznu. Naknadu štete oštečeni zahteva tužbom i osnovni sud mu presudom dosuđuje naknadu štete u visini od 85.000 dinara koja će biti izvršena tako što će mu na određeno vreme dok šteta ne bude nadoknađena biti umanjena mesečna zarada u visini od 1/3.

 

ZAHTEVI ZA PRISTUP
INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA

ZAHTEV-1

31. Decembar 2019.

Zahtev za kopijama dokumenata planova seče šuma u Šumskom gazdinstvu Pirot i Parku prirode Stara planina

ZAHTEV-2

31. Decembar 2019.

Zahtev za kopijama dokumenata o broju prijavljenih šumskih krađa, nastale štete i broju sudskih postupaka

JP SRBIJA ŠUME

Odgovor JP Srbija šume na Zahtev-1 i Zahtev-2

15. Januar 2020.

ZAHTEV-3

03. Februar 2020.

Zahtev Javnom tužilaštvu u Pirotu za dostupnim informacijama o broju krivičnih prijava, sklopljenim poravnanjima i podnetim tužbama protiv počinioca krivičnih dela šumskih krađa

J.T. PIROT

Odgovor Javnog tužilaštav u pirotu na Zahtev-3

14. Februar 2020.

ZAHTEV-4

03. Februar 2020.

Zahtev Osnovnom sudu u Pirotu za dostupnim informacijama o sudskim postupcima i presudama protiv počinioca krivičnih dela šumskih krađa

SUD U PIROTU

Odgovor Osnovnog suda u Pirotu na Zahtev-4

13. Februar 2020.

BROŠURA

Maj-2020

Brošuru koju smo izdali na osnovu dokumenata koje smo dobili i istraživanja koje smo sproveli na terenu

 
IMG_9501.JPG

KONTAKT

Hvala što ste zainteresovani za naš rad i istraživanja. 
Možete nam postaviti pitanje ili dati koristan predlog vezano za naš rad.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin

Thanks for submitting!